• תנאי שימוש וזכויות יוצרים
  • פרסם באתר
  • Facebook
קוטיקולה - מגזין ההדברה הישראלי
  • דף הבית
  • אודות
  • מה במגזין
    • חומרים ומוצרים
    • מינים פולשים, מתפרצים ומחלות
    • לא מזיק לדעת
    • הדברה בישראל
    • מַדְבִּירִים מְדַבְּרִים
    • הארה על הדברה
    • הדברה בעולם
  • חנות קוטיקולה
    • חנות קוטיקולה
    • חנות ספרים
  • צור קשר
  • דף הבית
  • אודות
  • מה במגזין
    • חומרים ומוצרים
    • מינים פולשים, מתפרצים ומחלות
    • לא מזיק לדעת
    • הדברה בישראל
    • מַדְבִּירִים מְדַבְּרִים
    • הארה על הדברה
    • הדברה בעולם
  • חנות קוטיקולה
    • חנות קוטיקולה
    • חנות ספרים
  • צור קשר
קוטיקולה - מגזין ההדברה הישראלי
  • דף הבית
  • אודות
  • מה במגזין
    • חומרים ומוצרים
    • מינים פולשים, מתפרצים ומחלות
    • לא מזיק לדעת
    • הדברה בישראל
    • מַדְבִּירִים מְדַבְּרִים
    • הארה על הדברה
    • הדברה בעולם
  • חנות קוטיקולה
    • חנות קוטיקולה
    • חנות ספרים
  • צור קשר
  • דף הבית
  • אודות
  • מה במגזין
    • חומרים ומוצרים
    • מינים פולשים, מתפרצים ומחלות
    • לא מזיק לדעת
    • הדברה בישראל
    • מַדְבִּירִים מְדַבְּרִים
    • הארה על הדברה
    • הדברה בעולם
  • חנות קוטיקולה
    • חנות קוטיקולה
    • חנות ספרים
  • צור קשר
מקרי ריממת באדם ובחיות בית בישראל
דף הבית » מינים פולשים, מתפרצים ומחלות » מקרי ריממת באדם ובחיות בית בישראל
עמוס וילמובסקי 28/11/2016 אין תגובות

מקרי ריממת באדם ובחיות בית בישראל

ריממת (Myiasis), היא התופעה של נגיעות והתפתחות רימות (זחלים) של זבובים ברקמות חיות של בעלי חיים ובני אדם.
יש מספר משפחות של זבובים שהתפתחות הרימות בהן קשורה  בתופעת הריממת. רוב מקרי הריממת בארץ, נגרמים ע"י מינים של שתי משפחות, הידועות כזבובי הבשר או הפגרים. הדרגות הצעירות  של הזבובים הללו, הביצים והרימות, מתפתחים בחמרים אורגנים רטובים שמוצאם מן החי, בשר, פגרים, גויות, הפרשות בע"ח וגם רקמות חיות של בעלי חיים ואדם.
מינים ממשפחת הבוהקנים (Calliphoridae) , או בשמם המקובל זבובי הבשר הירוקים או הכחולים, בולטים בצבעים המתכתים העזים, ירוק או כחול, של הבוגרים.

בוהקן ירוק - 'זבוב בשר'

הטלת הביצים בחומר אורגני שמקורו מהחי וגם לפצעים או לקרבתם. הרימות הבוקעות חודרות אל הרקמה החיה, ניזונות ומתפתחות בה. משפחת זבובי השחמט (Sarcophagidae), מוכרים בגודלם ובצבעים האפורים, כצבעי זבוב הבית, בדגם של כעין לוח שחמט או כתמים שחורים על הבטן. הביצים מתפתחות בבטנה של הנקבה. היא משריצה את הרימות תוך מעוף, אל מוקדי הדגירה.

זבוב השחמטן - 'זבוב בשר'

התפתחות רימות זבובי הבשר ברקמה החיה כ-5-7 ימים בטמפ' ממוצעת של ימות הקיץ. המינים המטילים את הביצים, או משריצים את הרימות אל הפצעים, נמשכים אל ריח הצחנה והדם שעולה מהם. הרימות ניזונות מתכולת הפצעים והרקמות הנמקות והמוגלתיות שבהיקף הפצע. עם גמר התפתחות, הרימות נושרות לקרקע להתגלם.

רימת זבוב בשר

תופעת הריממת בבני אדם ידועה, אבל איננה שכיחה כלל בחברות תרבותיות. בחברה הישראלית, השומרת על כללי היגיינה בסיסיים וחובשת את פצעיה, מקרי הריממת באנשים הם בודדים. מקרים כאלו דווחו בספרות ונרשמו במעבדה לאנטומולוגיה של משרד הבריאות. בפצעים נמצאו בד"כ רימות בודדות. הגדרה של מין הרימות היא בעיתית מאד גם למומחי המעבדה. ניתן להגדיר את הרימות רק כאשר הן בדרגה השלישית לפי פתחי הנשימה הקדמיים והאחוריים ובאמצעות מכשיר הגדלה מתאים. במקרים רבים הרימות הנשלפות מהרקמה, הן הרוסות בחלקן ולא ניתן להגדירן.

בבתי חולים נמצאו מספר מקרי ריממת בחולים מונשמים בד"כ. הרימות מתפתחות כנראה בתוך חלל הפה, או במערכת הנשימה. הזבובים נמשכים לפצעים ולדם. הרימות מתגלות בד"כ, כאשר הן מגיעות לגיל ההתגלמות, נעות החוצה דרך צנורות ההנשמה להתגלם בחוץ. גלמים שנמצאו על הרצפה, מעידים כי קימת התגלמות גם בתוך מבנים (לתשומת ליבם של מדבירים והאחראים על התברואה בבתי חולים).
בין מיני החרקים שנמצאו בסקרים שערכה המעבדה עם תברואני בתי חולים, נמצאו גם מינים של זבובים גורמי ריממת. למרות שבית חולים, אמור להיות אטום לחדירת זבובים וחרקים אחרים, ספק אם קימת האפשרות למנוע לחלוטין חדירה כזו, אבל רצוי לנסות ולמנוע את הפרצות.

דווח בארץ על ריממת בחיות במשק החי, בעיקר בעיזים וכבשים. בסקר של חיות בית בישובים שבאזור ירושלים והשומרון בשנת 2005, נרשמו לראשונה מקרי ריממת שלא דווחו עד אז בספרות בארץ. בסקר נמצאו 51 כלבים וחתול בית, נגועים ברימות, רובן (90%) מהמין 'שחמטן כסוף Wohlfahrtia magnifica. מין זה הוא השכיח בגרימת ריממת בבעלי חיים. הנקבה משריצה תמיד אל פצעים של יונקים תוך מעוף ובמהירות רבה. בכל השרצה 120-170 רימות. הרימות ננעצות ברקמה עם חלקן הקדמי ומפנות את פתחי הנשימה האחוריים כלפי חוץ. המיו הזה אינו נוהג לחדור לבתים או מבנים. ההשרצה גם לפצעים הזעירים ביותר, כמו אלה הנוצרים ע"י עקיצת קרציה. חלק מהכלבים שהיו נגועים בריממת, נמצאו גם נגועים בקרציות. יכולתן של הנקבות, לזהות את הפצעים הזעירים הללו ולהשריץ את הרימות, תוך כדי תעופה מהירה לאזור הפצע היא מדהימה. עד כ-150 רימות הוצאו מפצעי הכלבים. כמות כזו גדולה של רימות, הניזונות ומתפתחות בפצעים והרקמות שמסביב, עלולות לגרום לנזק קשה מאד לרקמה, המסתיים במות ללא טיפול מתאים. רוב הכלבים הנגועים, היו כלבי שמירה או המשוטטים רוב הזמן בחוץ ללא טיפול והשגחה. על חלקם נמסר כי נפצעו בקרב בין כלבים. בהתאם למידע שנמסר ע"י וטרינרים, מקרי ריממת בכלבים החיים בבתים באזורים אורבנים תחת השגחה וטיפול הם נדירים. הטיפול הוטרינרי, הוצאת כל הרימות, ניקוי וחיטוי הפצעים, טיפול אנטיביוטי ונגד חום. רוב החיות שטופלו החלימו. בסקר נמצאו רק 3 חתולים נגועים ברימות. ריממת בחתולים היא נדירה, כנראה בגלל פעולות הניקוי העצמי שהם מבצעים בגופם, באמצעות הגפים (הגרומינג).

ריממת בפרק רגלו של כלב
ריממת בכלב

במעבדה נרשמו מספר מקרים של ריממת בעינים, הנגרמת ע"י רימות בדרגה הראשונה של זבוב הצאן Oestrus ovis (Oestridae). זבוב הצאן משריץ את הרימות אל הנחירים של כבשים עיזים או יעלים. הרימות חודרות אל תוך חללי האף והמצח, נזונות ומפתחות תוך כדי גרימת נזק קשה לבעל החיים. ההשרצה לתוך עיני האדם היא מקרית, "בטעות". הרימות אינן יכולות להתפתח בעין האדם, מעבר לדרגה הראשונה. לכן פרט לדלקת וטרדה בעין, אין בעיות נוספות. הרימות נשלפות ע"י רופא עינים.

ידועה גם ריממת כשרות רפואי לאדם. במלחמת העולם הראשונה, בשנים (1914-1918), טרם היה ברשותה של הרפואה תכשיר אנטיביוטי כל שהוא, ניצלו ממות דוקא אותם החילים שהפצעים שלהם היו נגועים, בכמות גדולה של רימות. הפצעים הללו לא היו דלוקים ומוגלתיים. מסתבר כי יש מיני רימות, הניזונות מחלקי הרקמות המתות, הגורמות לדלקת המוגלתית. הרימות הללו מנקות את הפצעים, לכן אינם דלוקים ומבריאים. את התופעה הזו, עד כמה שהדבר מפתיע, מנצלת הרפואה המודרנית של שנות האלפים, כדי לרפא פצעים שמסיבות מסוימות, אין ניתן לרפאם באמצעות התכשירים האנטיביוטים או בשיטות אחרות. נמצא כי הרימות מפרישות בפצעים חומרים אנטי דלקתיים. את הרימות מגדלים באמצעים מבוקרים וסטרילים במעבדות. מניחים את הרימות הללו על הפצעים עם חבישה מתאימה. הרימות מנקות ומרפאות את הפצעים, בתוך הימים הבודדים של התפתחותם עד התגלמות. טיפול כזה נעשה בארץ ובעולם במרכזי הבריאות המפורסמים.

  • הדפסה

עמוס וילמובסקי |להציג את כל הפוסטים של עמוס וילמובסקי

אנטומולוג רפואי במעבדה לאנטומולוגיה של משרד הבריאות בירושלים משנת 1975.
עוסק בנושא החרקים ופרוקי רגל אחרים המזיקים לאדם או לרכושו. מתמחה בזיהוי והגדרת המזיקים, בביולוגיה שלהם, בדרכי המניעה וההדברה.
מרצה ומדריך בקורסים למדבירים ותברואנים כ-37 שנים. בעל עשרות פירסומים בנושאים הללו,משתתף ומרצה בכנסים רבים בארץ ובחו"ל. מיעץ לגורמים רבים העוסקים בבקרת המזיקים. מרכז מספר ועדות שעסקו בנושאי המזיקים וארגון כנסים.

« פוסט קודם
פוסט הבא »

השארת תגובה

ביטול

הירשמו כאן לקבלת כתב העת שלנו
אילו מזיקים עץ קיימים?
לא מזיק לדעת (טיפים והדרכה)

אילו מזיקים עץ קיימים?

05/06/2022

כשמדברים על מזיקי עץ יש שני סוגי חרקים עיקריים שנמצאים בעץ שלכם: זחלי חיפושיות המכונות בטעות "תולעי עץ" וטרמיטים

חרקים מזיקים במוזאונים, ארכיונים, ספריות ואוספים

חרקים מזיקים במוזאונים, ארכיונים, ספריות ואוספים

10/12/2021

ספרים, תמונות, מוצגים, פוחלצים וחפצי אומנות שונים במוזיאונים וספריות חשופים לנזקיהם של חרקים. המאמר סוקר את סוגי המזיקים ודרכי בקרתם

בקרה והדברה של צרעות

בקרה והדברה של צרעות

07/10/2021

כיצד מדבירים צרעות? מה הם העקרונות המנחים להדברה? כיצד מטפלים בקן? כיצד להתמגן מפני הצרעות? מתי משתמשים במלכודות צרעות ומה

הצרעות המטרידות את האדם

הצרעות המטרידות את האדם

04/09/2021

צרעות הן ממזיקי הקיץ המפחידים והמכאיבים אך גם המסקרנים. הקן מתוזמן לפי עונות השנה, חיי החברה מפותחים, קיימת אחריות

חרקים ומזון – ממטרד למשאב. כתבה שניה: חרקים במזון וכמזון, כַּשְׁרוּת ובריאות

חרקים ומזון – ממטרד למשאב. כתבה שניה: חרקים במזון וכמזון, כַּשְׁרוּת ובריאות

13/06/2021

חרקים אינם רצויים בד"כ בצלחת, בטח שלא בקרב שומרי הכשרות, האם הם ישמשו כמזון העתיד שיציל את אוכלוסיית כדור הארץ

חרקים ומזון – ממטרד למשאב. כתבה ראשונה: "חרקי המחסן"

חרקים ומזון – ממטרד למשאב. כתבה ראשונה: "חרקי המחסן"

06/02/2021

חרקי המחסן הם קבוצת חרקים ספציפית שהסתגלה לחיות במקומות אחסון של מזון יבש, ניזונים ומתפתחים על או בתוך מזון ותוצרת

עורך אחראי: טל ויינברג למשוב, הצעות ופרסום בכתב העת צרו קשר: info@cuticula.co.il טלפון: 076-5437473 מען למכתבים: ת.ד. 438 בית אריה 7194700
יצירת קשר

עורך אחראי: טל ויינברג
למשוב, הצעות ופרסום בכתב העת

טלפון: 076-5437473
פקס: 08-9389358
אימייל: info@cuticula.co.il

מען למכתבים: ת.ד. 438 בית אריה

מדיניות החזרת מוצרים וביטול קניה

  • Facebook
  • YouTube
מה במגזין?
  • דף הבית
  • אודות
  • מה במגזין
    • חומרים ומוצרים
    • מינים פולשים, מתפרצים ומחלות
    • לא מזיק לדעת
    • הדברה בישראל
    • מַדְבִּירִים מְדַבְּרִים
    • הארה על הדברה
    • הדברה בעולם
  • חנות קוטיקולה
    • חנות קוטיקולה
    • חנות ספרים
  • צור קשר
עקבו אחרינו בפייסבוק
‎קוטיקולה - מגזין ההדברה הישראלי‎
הירשמו כאן לקבלת כתב העת שלנו
תגיות מוצר
אל חזור אל חזור לביוב אלרגיה ארגז ארגז אחסון ארגז אטום למים בי.טי.אי בקתוש הדברה ביולוגית הדברת זחלי יתושים הדברת יתושים הדברת מכרסמים הדברת פשפש המיטה הרחקת יונים חדקונית הדקל מלכודת מלכודת הומנית מלכודת חדקונית הדקל מלכודת חולדות מלכודת חתולים מלכודת יתוש הנמר האסייתי מלכודת יתושים מלכודת יתושים חשמלית מלכודת לא קטלנית מלכודת לחתול מלכודת ליתושים מלכודת לשפני סלע מלכודת פרומון מלכודת שפנים מרסס גב לחקלאות מרסס מוטורי סופח ריח סופח ריחות ספר הכנה למבחן הדברה ספר לקורס הדברה ערדליים ערדליים לאופנוע ערדליים לעבודה פשפש המיטה פתרונות פשפש המיטה קרדית האבק שמרגף שסתום אל חוזר שסתום באפלו שסתום חד כיווני לביוב
בנייה ועיצוב אתר omega360
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס