• אודות
  • תנאי שימוש וזכויות יוצרים
  • פרסם באתר
  • צור קשר
  • Facebook
קוטיקולה - מגזין ההדברה הישראלי
  • חומרים ומוצרים
  • מינים פולשים, מתפרצים ומחלות
  • לא מזיק לדעת
  • הדברה בישראל
  • מַדְבִּירִים מְדַבְּרִים
  • הארה על הדברה
  • הדברה בעולם
  • חומרים ומוצרים
  • מינים פולשים, מתפרצים ומחלות
  • לא מזיק לדעת
  • הדברה בישראל
  • מַדְבִּירִים מְדַבְּרִים
  • הארה על הדברה
  • הדברה בעולם
קוטיקולה - מגזין ההדברה הישראלי
  • חומרים ומוצרים
  • מינים פולשים, מתפרצים ומחלות
  • לא מזיק לדעת
  • הדברה בישראל
  • מַדְבִּירִים מְדַבְּרִים
  • הארה על הדברה
  • הדברה בעולם
  • חומרים ומוצרים
  • מינים פולשים, מתפרצים ומחלות
  • לא מזיק לדעת
  • הדברה בישראל
  • מַדְבִּירִים מְדַבְּרִים
  • הארה על הדברה
  • הדברה בעולם
הצד האפל של המזיקים: קרצית המערות ועוריות
דף הבית » לא מזיק לדעת (טיפים והדרכה) » הצד האפל של המזיקים: קרצית המערות ועוריות
מערכת קוטיקולה 06/02/2018 אין תגובות

הצד האפל של המזיקים: קרצית המערות ועוריות

מזיקים כשמם הם, מזיקים. אבל מבין המזיקים ישנם כאלה שמטילים אימה רבה יותר, בין אם ביכולת ההישרדות שלהם, בנזק שלהם לבריאות או לרכוש שלנו, או במאפיינים הפיזיים וההתנהגותיים, הממקמים אותם בצד האפל יותר של מזיקים. לשניים כאלה נתוודע היום יותר לעומק. כתבה ראשונה בסדרה.

הטיול שעלול לעלות לכם בקדחת המערות

רוב האנשים לא מודעים לכך שכשהם מבקרים או מטיילים במקומות כמו מערות, חורבות, בורות עתיקים, גומחות באדמה, מחילות בעלי חיים, או אתרים ארכיאולוגיים, הם מגיעים פעמים רבות אל אזור המחיה של קרצית המערות.

קרצית המערות, כפי ששמה מעיד עליה, היא ממשפחת הקרציות (הרכות), והיא מאוד אוהבת שמבקרים באזור המחיה שלה. היא ניזונה מבני אדם ובעלי חיים, ובניגוד לקרציות אחרות, היא ניחנה במסוגלות ובעצלות מדהימה שמאפשרות לה לרעוב זמן רב ככל שיידרש עד שיגיע מבקר ראוי לאזור המחיה שלה, שיספק לה את ההזנה הדרושה לה.

קרצית המערות מסתתרת קרוב לפתח המערה. צלם: עמוס וילמובסקי

לכם כמבקרים, העסקה הרבה פחות משתלמת ויכולה להיות לא נעימה עד מסוכנת, כי קרצית המערות יכולה בהחלט להעביר למי שהיא מוצצת את דמו את החיידק הגורם למחלת קדחת המערות או קדחת חוזרת אנדמית. המחלה מתאפיינת בחום גבוה מאוד, כאבי ראש חזקים ותחושה כללית לא טובה. לרוב טיפול באנטיביוטיקה עוזר ומונע התקפים עתידיים של המחלה, אבל המחלה יכולה להיות כרוכה גם באשפוז בבית חולים. החדשות הטובות הן שהיא ככל הנראה לא קטלנית, שכן לא תועדו מקרי מוות בעקבותיה.

קרצית המערות מסתתרת בסדקים או בקרקע, בדרך כלל קרוב לפתח המערה, שם היא נהנית מהאפלוליות שהיא אוהבת, בלי חשכה מלאה. כשמגיע מבקר ראוי, היא תצא ממקום המסתור שלה, תיצמד לגופו ותמצוץ את דמו. קרצייה בוגרת יכולה להמשיך את ארוחת הדם גם עד לחצי שעה. העקיצה עצמה של הקרצית אינה מורגשת באותו הרגע. כמה ימים לאחר מכן תתפתח על העור נקודה אדומה ובמרכזה סימון כהה יותר של העקיצה.

אז שימו לב אם אתם מטיילים במקומות אלו, והתייעצו לפני עם רופא – קיימים כדורים אנטיביוטיים שיכולים למנוע את ההדבקה אחרי עקיצה.

קרצית המערות. צלם: עמוס וילמובסקי
עקיצה של קרית המערות. צלם: עמוס וילמובסקי

אימת כל רכוש: העוריות

העוריות הן חיפושיות שניזונות בעיקר מפגרים וחומרים מתים אחרים. לכן אפשר למצוא אותן בעיקר במאורות של בעלי חיים, קינים של עופות וחרקים וכדומה. 7 מתוך 20 המינים של עוריות הקיימים בארץ הסתגלו גם לחיים בבתים ובמבנים שונים, והן מטילות את הנזק המהיר והקשה ביותר שאפשר לחשוב עליו לרכוש ולחומרים אורגניים ולכן נחשבות לאימת המוזיאונים, ארכיונים ואוספים ביולוגיים.

העוריות ניזונות מחומרים אורגניים החל מעור, דרך נוצות, שיער, צמר, אריגים ובדים, כשהן מעכלות את חלבון הקרטין הנמצא בחומרים אלו ולא ניתן לעיכול על ידי בעלי חיים אחרים. יחד עם זאת, העוריות לא בררניות בהעדפות שלהן ויכולות לאכול גם מזון יבש מהחי או מהצומח, אם הוא זמין להן.

זחל של עורית

בגלל שהן מקור להרס אדיר לרכוש וחומרים אורגניים, נפוצות בכל העולם ומגיעות מכל מקום לכל מקום בעיקר באמצעות סחר עולמי, כדאי מאוד לבדוק שכשאתם מקבלים מוצר, בעיקר אם הוא ממקור אורגני או מאוסף, חנות ישנה, ארכיון, מוזיאון, או אפילו בית פרטי, שהוא לא נגוע בעוריות. תמיד טוב במקרה של חשד, או לכל מקרה שלא יהיה, לאייד את המוצרים עם הגעתם ולפני האחסון. אחר כך יכול להיות לכם מאוד קשה לאתר את העוריות, שיכולות להסתתר בחלקים אפלים ונסתרים של האתר הנגוע, כמו לדוגמא בקפלים של אריגים, מתחת לשטיחים וכדומה.

עוריות גורמות להרס מוחלט של חומרים ומוצרים איתם הן באות במגע איתן וניזונות מהם, ופעולת ההרס יכולה להיות מהירה לא פחות מאשר היא קטלנית. בנוסף, אם גיליתם עורית אחת, – בוגרת או זחל, בוודאות יש רבים אחרים, כך ששאננות היא לא רעיון טוב מול בעל חיים קטלני זה.

אם אתם לא מתעסקים עם מוצרים ארכיוניים או ארכיאולוגיים וחושבים שאתם מחוץ לאזור הסכנה של עוריות, תחשבו שוב. חיפושית השטיחים או עורית השטיחים הנפוצה, למשל, חודרות לבתים ולמבנים שונים, יכולות לעוף, עמידות לתנאים לא נוחים ויכולות לחיות זמן רב בלי מזון. חיפושיות/עוריות אלו יכולות להמיט הרס וחורבן לשטיחים, אריגים וחומרים שונים בבית שלכם, שלא לדבר על הטלה של ביצים והתרבות בבית שלכם.

עורית השטיחים - הרס וחורבן לשטיחים בבתים
  • הדפסה

מערכת קוטיקולה |להציג את כל הפוסטים של מערכת קוטיקולה

כתב עת להדברה, בריאות הציבור ואיכות הסביבה, שם לו למטרה לקדם את תחום הדברת המזיקים בישראל, לספק ידע ומידע וליצור שיח בין קהל המדבירים, יצרנים, צרכני ההדברה, בעלי תפקידים ברשויות מקומיות, במשרדים ממשלתיים, חוקרים, סטודנטים ובעלי ענין.

« פוסט קודם
פוסט הבא »

השארת תגובה

ביטול

הירשמו כאן לקבלת כתב העת שלנו
עורך אחראי: טל ויינברג למשוב, הצעות ופרסום בכתב העת צרו קשר: info@cuticula.co.il טלפון: 076-5437473 מען למכתבים: ת.ד. 438 בית אריה 7194700
אתגרים בהדברת מכרסמים
לא מזיק לדעת (טיפים והדרכה)

אתגרים בהדברת מכרסמים

09/03/2019

מדביר, האם גם אתה נתקל לעיתים בקשיים בעת הדברת מכרסמים? במאמר זה תמצא מידע חשוב שעשוי לעזור לך בזיהוי המכרסם,

חינוך והכשרה בנושא הדברת יתושים באוניברסיטת פלורידה A&M

חינוך והכשרה בנושא הדברת יתושים באוניברסיטת פלורידה A&M

13/02/2019

צפו בסרטון ההסברה 'הפגע המכונף' מבית היוצר של דיסני. הגנה מפני עקיצות יתושים, מחלות ופגעים אחרים מתחילה בהסברה. על

על הוריקן ‘מייקל’, אסונות טבע ומזיקים

על הוריקן ‘מייקל’, אסונות טבע ומזיקים

31/01/2019

זבובים, יתושים ומזיקים אחרים מתפרצים לאחר אסונות טבע וגורמים לפגיעה קשה באיכות החיים ולמחלות. על האתגרים העומדים בפני הרשויות וחשיבותה

טסים לאפריקה? היזהרו מהצה-צה

טסים לאפריקה? היזהרו מהצה-צה

25/12/2018

כל מה שצריך לדעת על זבוב הצה-צה ומחלת השינה - אזורי תפוצה, שלבי המחלה, התמודדות, כיצד תדעו האם נדבקתם במחלה?

מיתוסים על יתושים שחשוב לנפץ – חלק ב’

מיתוסים על יתושים שחשוב לנפץ – חלק ב’

14/10/2018

האם מכשירים אולטראסונים להרחקת יתושים עובדים? נעקצים מכיוון שהעירייה לא ריססה באביב? הדברת יתושים בוגרים - מותר או אסור? לשם

מיתוסים על יתושים שחשוב לנפץ – חלק א’

מיתוסים על יתושים שחשוב לנפץ – חלק א’

25/09/2018

מי הם היתושים הענקיים, האם יתושים מעבירים איידס, האם זבובי חול פוגעים בעיקר בילדים בגנים והאם זחלי יתוש הטיגריס האסייני

יצירת קשר

עורך אחראי: טל ויינברג
למשוב, הצעות ופרסום בכתב העת

טלפון: 076-5437473
פקס: 08-9389358
אימייל: info@cuticula.co.il

מען למכתבים: ת.ד. 438 בית אריה

  • Facebook
  • Google+
  • YouTube
מה במגזין?
  • חומרים ומוצרים
  • מינים פולשים, מתפרצים ומחלות
  • לא מזיק לדעת
  • הדברה בישראל
  • מַדְבִּירִים מְדַבְּרִים
  • הארה על הדברה
  • הדברה בעולם
עקבו אחרינו בפייסבוק
‎קוטיקולה - מגזין ההדברה הישראלי‎
הירשמו כאן לקבלת כתב העת שלנו
בנייה ועיצוב אתר omega360
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס