המעבדה לאנטומולוגיה
המעבדה, שהוקמה עם קום המדינה, במטרה להיאבק במחלת המלריה, מהווה כיום מקור לידע מקצועי עצום ולמחקר מתקדם בתחום.
עיסוקה העיקרי של המעבדה לאנטומולוגיה במשרד הבריאות, בחרקים מוצצי הדם, מעבירי המחלות בארץ. מביעור המלריה בישוב היהודי בארץ ישראל ועד למחקר עולמי פורץ דרך.
המעבדה החלה לפעול עם קום המדינה. משימתה העיקרית היתה המשך המאבק לביעור הסופי, של מחלת המלריה שהחל בתחילת המאה ה- 20 , במסגרת הפעילות של מוסדות הישוב. ביעור המלריה היה צעד הכרחי שאפשר את קיומו והתפתחותו של הישוב בארץ. בשנות החמישים עסקה המעבדה גם בהדברת מגפת הטיפוס המוריני. החידק הגורם למחלה, מועבר לאדם ע"י פרעוש החולדה (הדבר).
מתחילת שנות ה- 60 אין יותר מקרי מלריה מקומיים, ורק מקרים נדירים מאד של טיפוס מוריני. המלריה היא מחלה נפוצה מאד ובעיתית, באזורים נרחבים בעולם, מאימת על ארצות נוספות. הטיפוס המוריני לא נעלם ובעולם עדין מוקדים של מחלת הדבר האיומה, המועברת ע"י פרעוש החולדה. מקרי דבר האחרונים נרשמו בארץ ב- 1947 . הסיכוי שהמחלות הללו יופיעו שוב, נמוך ביותר שואף לאפס. אבל במסגרת המחויבות של רשויות הבריאות, המשיכה המעבדה במעקב קבוע, אחר מוקדי דגירת יתושי האנופלס מעבירי המלריה ומסרקת חולדות לקביעת רמת נגיעותן בפרעוש.
דר' צבי סליטרניק שהיה מעמודי התוך של המעבדה, זכה לפרס ישראל על תרומתו החשובה לביעור המלריה, לאחר שבוסס בביצות החל משנת 1922 . דר' ניסן גרץ מנהל המעבדה בשנות החמישים, היה החוקר המוביל במאבק בטיפוס המוריני.
התמנה למנהל המחלקה לביולוגיה של מעבירי מחלות בארגון הבריאות העולמי ) WHO (. היה לחוקר מוביל בעולם בנושאים הללו.
ניטור, מיפוי ומעקב ארציים ופיתוח פרוטוקולים להדברה יעילה וידידותית לסביבה במשך כל השנים נערכים במעבדה סקרים קבועים, הבודקים שיטות הדברה, יעילות תכשירי הדברה ומצבי תנגודת של אוכלוסיות יתושים, זבובי חול, זבובים, ותיקנים. התוצאות מאפשרות קביעת ממשק הדברה יעיל ויותר ידידותי לסביבה. איסוף והגדרת זחלי היתושים, מאפשר מיפוי ומעקב אחרי מקורות הדגירה, בהם יש לטפל למניעת הטרדת הציבור. מאז ההתפרצות של מחלת קדחת הנילוס המערבי, בתחילת שנות האלפים, מתקיים ניטור מסיבי של אוכלוסיות היתושים הבוגרים, הגדרת המינים, מיפוי התפוצה ובדיקות לנגיעות האוכלוסיות בוירוס קדחת הנילוס המערבי, במעבדה לנגיפים משרד הבריאות. המידע הכרחי לטיפול ממוקד, באזורים נגועים בגורם המחלה.
מעקב אחר קרצית המערות וקרצית הכלב תפוצת קרצית המערות, המעבירה את החידק הגורם לקדחת המערות ורמת נגיעותה בחידק נחקרו במעבדה. תוצאות המחקר פורסמו והמעקב נמשך. קדחת הכתמים מחלה בקטריאלית המועברת ע"י קרצית הכלב, ניתנת לטיפול אנטיביוטי. אבל הזנחה או אבחנה מוטעית וטיפול מאוחר, עלולים להוליך למצב קשה עד מות. במסגרת מחויבותה לבריאות הציבור, עוקבת המעבדה אחרי עקיצות ומוקדי מחלה, לידע הציבור על הסכנה שבעקיצת קרצית הכלב.
מחקר רב היקף על מחלת הלישמניה העורית המועברת ע"י זבובי החול בשנים האחרונות מתנהל במעבדה מחקר רב היקף של מחלת הלישמניה העורית )שושנת יריחו(, המועברת לאדם ע"י זבובי החול. תפוצת זבובי החול התרחבה מאד, נוספו מוקדי מחלה חדשים. המחקר עוסק במספר היבטים, בעיקר במציאת השיטות והתכשירים היעילים, בהורדת רמת האוכלוסיות של זבובי החול שיובילו לצמצום משמעותי במספר מקרי המחלה.
שירות וייעוץ מקצועי, לכל גורם המבקש לזהות ולהגדיר את החרקים ופרוקי רגל אחרים, המזיקים לאדם ולרכושו גאות המעבדה ביכולתה לזהות ולהגדיר, את החרקים ופרוקי רגל אחרים, המזיקים לאדם ולרכושו, לתת מענה, מידע ועצה לכל פונה. נעזרים בשרות הזה, הניתן ללא תמורה, לשכות הבריאות, תברואנים, מדבירים, הצבא מועצות, עיריות ובעיקר אזרחים מודאגים. למיטב ידיעתנו זוהי המעבדה היחידה בארץ הנותנת את השירות הזה. העיסוק בנושא הזה חשוב מאד למעבדה. מאפשר את המעקב אחר מיני החרקים ופרוקי רגל אחרים הבעיתיים לאדם, מעבירי המחלות, המטרידים או פוגעים ברכוש. ידע רב וחשוב מאד, נרכש במעבדה משיתוף הפעולה עם הציבור והגופים השונים, השולחים את הדגימות לזיהוי והגדרה. במסגרת הזו הצליחה המעבדה לזהות חדירה של מינים מזיקים לארץ, או הופעתם המחודשת של מיני מזיקים מקומיים.
המעבדה היחידה בארץ העוסקת בבדיקות של מוצרי מזון, לנגיעות בחרקים המזיקים למזון יבש המעבדה היא היחידה בארץ, העוסקת בבדיקות של מוצרי מזון, לנגיעות בחרקים המזיקים למזון יבש. המעבדה מטפלת גם בתלונות הציבור על מזון נגוע, במסגרת הפיקוח של שרות המזון במשרד הבריאות.
כמו כן, נאספו נתונים רבים על מזיקי רכוש אחרים, לעץ, בדים וחומרים אורגניים למיניהם. הוגדרו מיני הטרמיטים המזיקים
בבתים ומופו אזורי התפוצה.
ידע מצטבר רב וסקרים שנערכו לאורך השנים ממשיכים לתרום לבריאות הציבור ידע שנרכש נוצל למחקרים וסקרים, בנושאים שעלו במשך השנים. סקר הקשור לאנטומולוגיה משפטית, נגיעות גופות בחרקים המאפשר במקרים רבים לקבוע את זמן מוות לא טבעי. סקר העוסק בריממת, נגיעות רקמות בע"ח ברימות זבובים. מחקר על הביולוגיה של זבוב הבית הקטן, מטריד בעיתי באביב תחילת הקיץ, באזורי שבהם לולים. ברשימה עוד מחקרים וסקרים נוספים.
המעבדה קטנה יחסית, אבל פעילותה ענפה ורבה, יחודית וחשובה מאד לבריאות הציבור.
* מעבדה לאנטומולוגיה משרד הבריאות.
כתובת המעבדה לצורך משלוח דוגמאות לזיהוי מזיקים לאדם ולרכושו:
המעבדה לאנטומולוגיה רפואית משרד הבריאות, רח' יעקב אליאב 9 , ירושלים. טלפון: 02-6551851