הכירו את המזיקים של הקיץ
אם אתם אוהבי קיץ, בשלב הזה אתם בפריחה מלאה: השמש, הטמפרטורות הגבוהות, הבילוי בים, הטיולים בשבתות… אבל הקיץ מביא איתו מכרים נוספים שאוהבים גם הם את החום והשמש. המפגש איתם יכול להיות לא נעים עד מסוכן, ולכן חשוב שנכיר אותם ואת הדרכים להימנע ממפגש לא רצוי.
יתוש הטיגריס האסייני
יתוש זה, הנקרא גם בשם האקזוטי יותר – אדס מפוספס – פורח ומשגשג בארץ בזכות מאגרי מים שנוצרים בגינות ועציצים שמושקים יתר על המידה (ואפילו אגרטלים וצנצנות עם מים) וכתוצאה מכך מספקים לו מקווי מים עומדים קטנים שהם בדיוק מה שהוא צריך. היתוש פעיל בשעות היום ובעיקר בשחר ובשעות בין ערביים.
דורון חי אגרונום ומדביר מוסמך הבעלים של אקולוגיה הדברות מרחיב: "מעבר לעקיצות הלא נעימות, יתוש הטיגריס האסייני נחשב לנשא של נגיף קדחת דנגי וקדחת הזיקה, וככזה יכול להעביר מחלות אלו לנו, בני האדם, באמצעות עקיצה.
את היתוש תוכלו לזהות בקלות לפי המראה שלו: גוף שחור שנראה מרחוק, ופסים לבנים אותם תוכלו לזהות יותר מקרוב.
הדברים החשובים שתוכלו לעשות כדי להרחיק יתוש זה מהסביבה שלכם ומעליכם הם להימנע מכל מאגר מים, גם קטן ביותר, של מים עומדים. כלומר, להחליף את המים בקערית המים של הכלב בחצר כמה שיותר; להימנע מהשקיה מופרזת של עציצים, כדי למנוע הצטברות של מים שלא יתאדו, או למלא את תחתית העציצים בחול לספיגת מים עודפים; לסתום חורים ומקומות שאוגרים מים כמו צינורות."
יתושים "רגילים"
היתושים המקומיים ה"רגילים" שלנו, המשתייכים לרוב לסוג קולקס (כולכית) יכולים להעביר לנו את קדחת הנילוס המערבי, שעלולה להתפתח למחלה הפוגעת במערכת העצבים. בגלל שמדובר במחלה מסוכנת, מעבר למטרד עוקץ, חשוב להישמר גם מפניהם.
איך נשמרים? לוקחים מהיתושים כל מקור של מים שאתם משאירים להם בחוץ שלא בכוונה, המאפשר להם לחיות ולהתרבות. כסו בריכות, סתמו ברזים דולפים, מזגנים ומערכות קירור אחרות שמטפטפות מים, נקו גגות ומרזבים.
בנוסף, התקינו רשתות בפתחי הבית ובחלונות, וכשאתם מבלים בחוץ בערב ובלילה, הקפידו על בגדים ארוכים ועל תכשירים דוחי יתושים (בהם אפשר ורצוי להשתמש גם בבית, בצורת מתקן).
נחשים
עם בוא הקיץ, יוצאים הנחשים משנת החורף שלהם כשהם מלאים בארס ורעבים. בארץ כמה נחשים ארסיים, ביניהם הצפע, האפעה, העכן ועוד כמה מינים.
כדי למנוע הכשה ככל האפשר, יש להימנע מללכת יחפים במקומות של סבך, דשא גבוה יחסית, או מקומות שידועים שיש בהם נחשים. נעליים גבוהות הן רעיון מצוין, וכמוהו גם לנער את שק השינה שלכם ואוהל לפני שאתם סוגרים את הרשת או הולכים לישון בהם, וכנ"ל את הנעליים שלכם לפני שאתם נועלים אותן.
רעיונות לא טובים שיש למחוק אותם מהרשימה הם להכניס ידיים בין סלעים ואבנים, בתוך עצים, להזיז קרשים או אבנים ללא תשומת לב לכך שיכול לגור מתחת נחש, וחשוב לזכור שגם הגינה הביתית שלכם יכולה לשמש בית זמני לנחש חולף, כך שלא רק בטבע יש ליישם כללי זהירות חשובים אלו.
עקרבים
בניגוד לנחשים, כל העקרבים הם ארסיים, ובדומה לנחשים – יש לנקוט באותם אמצעי זהירות כמו במקרה של נחשים. אם בכל זאת הוכשנו על ידי עקרב, הטיפול דומה לזה של הכשת נחש, רק שבמקרה זה כדאי גם לקרר את האזור כמה שיותר כדי להאט את התפשטות הארס ולצמצם את הכאב.
תיקנים
תיקנים, מקקים, ג'וקים – איך שלא תקראו להם, הם יבואו לבד… 😊
וברצינות, תיקן הוא אחר מהמזיקים שתראו כנראה לא מעט בקיץ הקרוב. מדובר על חרק בעל כנפיים ועם כושר הישרדות בלתי רגיל (בטח כבר שמעתם שאם חלילה תהיה שואה גרעינית, הם היחידים שישרדו אותה). התיקנים מעדיפים סביבה חמה, זאת אחת הסיבות שרואים אותם יותר בקיץ. יש יותר מ- 3,500 מינים שונים של תיקנים בעולם, וחלקם מזיקים מאוד – בעיקר ע"י הפרשת צואה שעלולה להוות נזק בריאותי של ממש לאדם.
התיקנים בהם אנחנו נתקלים לרוב הם התיקן המזרחי, האמריקני, תיקן הפסים החום וכן התיקן הגרמני. דווקא התיקן הגרמני נפוץ בעיקר במטבחים ובתוך מכונות עם מנועים.
ומה עושים אם נתקלים בהם? דורון חי משיב: "חוץ מלצרוח "אמאל'ה ג'וק" ולחפש את הכפכף הקרוב, יש לסתום חריצים וסדקים בבית כדי לדאוג שלא ימצאו בקלות מקום מסתור, לייבש היטב פחי אשפה, לנקות פתחי ביוב ולשמור על היגיינה בסביבת הבית והחצר. מומלץ מאוד אחת לשנה להזמין מדביר מוסמך לטיפול מקצועי נגד תיקנים."
אשמח לקבל כל מאמר ופירסום שלכם