דע את האויב
כאשר אנחנו נתקלים במזיקים, התגובה הראשונה היא קריאת בהלה. מיד לאחר מכן, סקרנות ואולי גם תיעוב וניסיון להבין מול מי אנחנו עומדים ומי היצור החדש העומד לפנינו והאם הוא מסוכן או סתם לא סימפטי. בכתבה הבאה נחשוף מיני מזיקים חדשים בישראל, במטרה לספק מידע כללי, ראשוני וסימני היכר – על מנת שידע הציבור לזהות אותם ולדווח עליהם במידה ויתקל בהם.
מקור: ד"ר אורי שלום, המשרד להגנת הסביבה
קיימים מינים שונים של מזיקים שהמאחד ביניהם הוא שכולם מינים חדשים/מיוחדים/מתפרצים שהציבור וגם אנשי המקצוע אינם מכירים מספיק. קיימת חשיבות גדולה לזיהוי המוקדם והמהיר למניעת התרבותם והתפשטותם של מינים אלה. בכתבה הבאה נתמקד בחמישה מינים מאיימים שפלשו לכאן בשנים האחרונות.
פגשתם אורח בלתי קרוא? בהחלט ייתכן שהוא אחד מאלה:
נובר המזח wharf borer – Nacerdes melanura
בשנת 2012 התגלה באזור הכרמל מין פולש חדש – חיפושית ממין שלא תועד עד כה בישראל. שמה של החיפושית הוא"נובר המזח" החיפושית ידועה בעולם כמזיקה למוצרי עץ כיוון שהיא נוברת בהם. פעולת הנבירה אינה מוגבלת לסוג מסוים של עץ ותועדו מקרים של נבירה בעץ רטוב (במי ים או במים מתוקים) או יבש ובעצים קשים ורכים. המזיק מופץ בעולם באמצעות הובלת עץ. במאי 2014 נצפתה החיפושית בירושלים ובמבשרת ציון. מדובר בחיפושית ממשפחת Oedemeridae, בוגר – גודלו עד כ-1.5 ס"מ, צבעו חום-כתום
עם פס שחור בקצה הכנפיים.
דבורה ננסית Apis florea – dwarf honeybee
הדבורה הננסית דומה לדבורת הדבש אך גודלה כשליש ממנה. מקורה בדרום מזרח אסיה – תאילנד וייטנאם, משם התפשטה לאירן, חצי האי ערב, מצרים וסודן. ב-2007 מלכה יחידה הגיעה לנמל עקבה ומשם התפשטה לעקבה ואילת. פלישת הדבורה הננסית עלולה להתחרות על מזון (אבקה וצוף) ולפגוע קשה בעשרות מיני דבורי בר המאביקות עשרות מיני פרחי הבר בישראל. דבורה ננסית עלולה להתחרות בדבורי דבש להן תפקיד חשוב בהאבקת גידולי שדה רבים – למשל אבטיח, מלון, מלפפונים. גודלה כס"מ, היא בונה חלות על עצים, שיחים ועמודים ואין כרגע פתרונות רעילים סלקטיביים.
צרעת עפצי החטטים – Ophelimus maskelli
מזיק חדש לאדם ולצמח התבסס במזרח התיכון ובישראל. זוהי צרעה קטנטנה (כ 1 מ"מ), בצבע שחור, הקרויה צרעת עפצי החטטים. הצרעה מתרבה בעלים של עצי אקליפטוס ומתקהלת סביבם. במידה והעצים הנגועים נמצאים בקרבה מיידית לאדם, הצרעות מהוות מטרד קשה. נוכחות ילדים בתוך 'ענן' כזה היא בלתי נסבלת ועלולה לגרום לתגובות אלרגיות. המפגע נמשך בד"כ מספר ימים, לפחות ולכן ההמלצה היא פשוט לשמור מרחק עד חלוף המפגע.
קרצינת האנפיות
בקינים של אנפיות בקר נפוצה מאוד במשך כל השנה קרצינת האנפיות העלולה להתרבות ולהעביר את נגיף קדחת מערב הנילוס. קיים חשד כי בתחילת עונת היתושים, קרצינות נגועות כאלה מעבירות את הנגיף לגוזלים הצעירים ויתושים הניזונים מדם הגוזלים יהיו נגועים ויעבירו את הנגיף לעופות אחרים ולאדם – מבלי להזדקק לנגיף שיגיע מעופות נודדים. בשל היותה מזיקה לאדם ולטבע מתבצע (באישור רט”ג) גיזום עצים להגבלת היקף הקינון והתפוצה של אנפית הבקר.
דובון הקיקיון Olepa schleini
לפני מספר שנים התגלה בישראל חרק ממין חדש מסדרת הפרפראים. עש ממשפחת הדובוניים שנמצא על שיח הקיקיון ולכן נקרא כך. קיים חשש כי שערותיהם של זחלי העש גורמות לגירוי עור לאדם. איתורו ומניעת התפשטותו בזמן עשויה להפחית שימוש עתידי בחומרי הדברה.