בהלת הזיקה – האם יש סיבה להיסטריה?
בתחילת 2016 הודיע ארגון הבריאות העולמי כי נגיף זיקה, שגרם למומים מולדים באלפי תינוקות בברזיל, מתפשט "כמו אש בשדה קוצים" בדרום אמריקה ובמרכזה ועלול להדביק בין שלושה לארבעה מיליון בני אדם – לא רק ביבשת אמריקה, אלא גם במרכז אפריקה ובמערבה ובדרום-מזרח אסיה.
בחודש מאי פרסם ארגון הבריאות העולמי הערכה ולפיה ב-18 מדינות באירופה, ובהן ישראל, יש סיכוי בינוני להתפרצות הנגיף זיקה.
בעקבות ההכרזות קמה בהלה גדולה בארץ ובעולם. המשרד הגנת הסביבה ארגן כנסי חירום והוציא הנחיות מיוחדות לרשויות המקומיות.
משרד הבריאות הוציא אזהרה והמליץ לנוסעים לדרום ומרכז אמריקה, לאפריקה, לדרום מזרח אסיה ולאיים באוקיאנוס השקט, ובמיוחד לנשים בהריון, להשתמש באמצעים לצמצום הסיכון לעקיצת יתושים.
אז עד כמה באמת מסוכן איום הזיקה, ומה ניתן לעשות?
מה היא מחלת הזיקה?
מחלת הזיקה היא מחלה נגיפית המועברת על ידי עקיצות יתושים הנגועים בוירוס. המחלה מועברת גם סביב לידה, ביחסי מין ובאמצעות עירוי דם נגוע מתורם ללא סימפטומים.
תקופת הדגירה נמשכת בין 3 ל- 12 יום, ותסמיניה מתבטאים בחום, פריחה, כאבי פרקים ושרירים, כאבי ראש, אודם בעיניים ולעיתים גם הקאות. לזיקה אין טיפול או חיסון ספציפי, אלא רק טיפול תומך בסימפטומים.
לרוב, מדובר במחלה קלה, הנמשכת מספר ימים עד שבוע ועוברת בדרך כלל ללא סיבוכים.
במקרים נדירים, עלולה מחלת נגיף הזיקה לגרום להופעה של סיבוכים נוירולוגיים כגון תסמונת גייאן בארה (Guillain-Barre syndrome) אך החשש העיקרי נוגע להדבקה במחלה בזמן הריון. הדבקה בנגיף אצל נשים הרות עלול גרום למומים נוירולוגיים קשים אצל העובר, כולל מיקרוצפליה של העובר (microcephaly) ומומים נוספים במערכת העצבים המרכזית.
יתוש האדס (הנמר האסייאני) – המפיץ העיקרי של הנגיף
מקורו של יתוש הנמר האסייאני בדרום מזרח אסיה ומשם התפשט לאזורים נרחבים בעלי אקלים טרופי וסב-טרופי, בין היתר, מדינות דרום אמריקה, בעיקר ברזיל. משם הגיע היתוש לחוף המזרחי של ארצות הברית והתבסס בצפון היבשת. באירופה היתוש נצפה באלבניה כבר בשנות ה-70, בשנות ה-90 נפוץ גם באיטליה ובעשור האחרון היתוש מתפשט גם בצרפת ובקרואטיה. בתחילת שנות ה-90 הגיע הנמר האסייאני גם ליבשת אפריקה, ובשנת 2002 נמצא בפעם הראשונה בישראל. כיום היתוש נפוץ בכל רחבי הארץ ומהווה מטרד משמעותי בחצרות ובגינות. היתוש פעיל בעיקר בשעות אחר הצהריים ולפנות ערב.
מניעה
הדרך הטובה ביותר להתגונן מפני מחלת הזיקה, היא לבצע פעולות של ניטור והדברת יתושים מסוג הנמר האסייאני.
הרשויות המקומיות אחראיות על ייבוש מקורות מים והדברת מוקדי גידול של יתושים בתחומיהן. יש לדווח על מטרדי יתושים חדשים או על שינויים בעוצמת המפגעים לרשות המקומית ולמשרד להגנת הסביבה. דיווחים אלו חשובים למיפוי וקביעת מגמות התפשטות, משוב להצלחת פעולות, ובסיס טוב לפעולה של כל הנוגעים בדבר.
ברמת הפרט, יש להקפיד על איתור וסילוק מקורות מים עומדים בחצרות, בגינות ובמרפסות, המאפשרים גידול של היתושים, וכן להקפיד על התגוננות מפני עקיצות.
המלצות משרד הבריאות
עקב הסיכון להעברת מחלות שונות באמצעות עקיצת יתושים, משרד הבריאות חוזר וממליץ למטיילים הנוסעים לדרום ומרכז אמריקה, לאפריקה, לדרום מזרח אסיה ולאיי האוקיינוס השקט להשתמש באמצעים לצמצום הסיכון לעקיצת יתושים, כגון:
- מריחה של חומר דוחה יתושים
- לבישת חולצות עם שרוולים ארוכים ומכנסיים ארוכים וחבישת כובע
- לינה בחדרים מרושתים ומרוססים או ממוזגים, או תחת כילה מרוססת בקוטל יתושים
עד כמה להילחץ?
למרות הבהלה הגדולה בתחילת השנה, אנו מצויים כעת בשיא העונה ולא רואים עדויות למגפה בישראל. גם הדיווחים מהאיזורים הנגועים בחו"ל לא מעידים על התפשטות נוספת. אנו ממליצים להמשיך להיות זהירים ולנקוט בפעולות מניעה, אך אין ספק שלא מדובר בקטסטרופה שצפו לפני מספר חודשים ואפשר להרגיע את הרוחות.