חדש על המדף – מגדיר המזיקים התברואיים של ישראל
המדריך החדש לזיהוי מזיקים תברואיים של ד"ר שגיא גבריאל ודרור יצחקוב יצא לאחרונה לאור וזכה להצלחה גדולה בקרב סטודנטים להדברה ואנשי מקצוע העוסקים בבקרת מזיקים. הספר מצטרף לז'אנר ספרי ההדרכה והלימוד בתחום הדברת המזיקים שיצאו בשנים האחרונות בישראל ומספק לקוראים מידע אנטומולוגי ייחודי, ממוקד וחשוב. לכבוד השקת הספר בחנות 'קוטיקולה' נפגשנו לריאיון קצר עם הכותבים.
מה הביא להחלטה לכתוב מדריך לזיהוי מזיקים?
שגיא: "הכל התחיל במקרה או אולי נכון יותר לומר שהכל בא מלמעלה… נפגשנו בקורס הכנה להוצאת רישיון מדביר בדירות. אני הייתי אחד המרצים ודרור היה תלמיד. זיהינו קושי בנושא זיהוי מזיקים. הקושי מוכר לכל מי שלומד או מלמד בקורסי הדברה, אין רשימה סגורה של מזיקים, כך שצריך להכיר גם חרקים רבים שאינם מזיקים, רמת הזיהוי הנדרשת כדי לעבור את הבחינה גבוהה מאוד. רבים מאוד נכשלו באותה התקופה. חלק מרכזי מהקושי נבע מכך שבבחינה הנערכת ומפוקחת ע"י אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה נדרשים התלמידים לזהות את המזיקים כשהם משופדים על סיכה או מרחפים בנוזל שקוף (אלכוהול), זה שונה מלפגוש את המזיק חי והולך בבית הלקוח. את נמלת האש הקטנה יכול כל מדביר מנוסה היום לזהות בקלות על סמך הליכתה האיטית והאופיינית בתוספת התלונה על עקיצות. כשהיא בתוך מבחנה ויש לך זמן מוגבל ולחץ של בחינה, זה משהו אחר לגמרי".
דרור: "סביב הרצון לעזור לתלמידים נוצרה בין שגיא וביני חברות עמוקה ורצון משותף בנושא. כל אחד מאיתנו התחיל לאסוף דוגמאות של חרקים ופרוקי רגליים אחרים שצריך בשביל הבחינה. התחלנו ללמד בקבוצות קטנות. בשלב הבא החלטנו לייצר אוסף מלא ומקיף של מזיקים. משם בשלה הדרך לכתיבת חוברת זיהוי לכל המזיקים הנדרשים לבחינה עם תמונות ברורות וטיפים הכרחיים לזיהוי נכון. ובאמת החוברת בגרסה הראשונה כבר סייעה לנו למאוד ללמד וסייעה גם לתלמידים להצליח בבחינות המעשיות".
כיצד התבצעה מלאכת איסוף החומרים והכתיבה?
דרור: "מהרגע שהבנו שיש לנו ביד כלי ממש איכותי ומועיל החלטנו ללכת צעד קדימה, שכללנו את החוברת והפכנו אותה למדריך השלם לזיהוי מזיקים לטובת התלמידים. התייעצנו לגבי חלק מהמזיקים עם אנשי אקדמייה, ביקרנו במוזיאון הטבע בתל אביב ולמדנו איך בונים אוסף מקצועי, צילמנו תמונות נוספות כדי שניתן יהיה לראות את החרק מכמה זוויות, דייקנו את המקרא לכל מזיק, הוספנו התייחסות לסטטוס החוקי בכל מזיק ועוד. בנינו כלי עבור התלמידים במטרה "להציל" אותם מכישלון בבחינה בזיהוי. והאמת, זה עובד! הפידבק שקיבלנו עד היום מתלמידים רבים הוא שבלי הספר הם לא היו עוברים את המבחן, ואנחנו מאוד שמחים על כך. שמחים שהצלחנו לסייע לתלמידים לעבור בחינה. בשלב הזה עשינו פרסום חד פעמי (ביום שישי אחד תוך כדי טיול בחיק הטבע) בעזרתו הנדיבה של ברק אריאלי שעיצב מודעה, וגילנו להפתעתנו שיש ביקוש מטורף. חצי מהמתעניינים היו דווקא מדבירים בעלי רישיון, חלקם ותיקים. מסתבר שגם מדבירים רוצים ספר מסודר שיעזור להם בזיהוי המזיקים. מאז הדפסנו כבר שתי מהדורות והביקוש עדיין קיים".
דרור ושגיא משתעשעים ומספרים על שלבים וסיורים בדרך: שגיא: "כדי לאסוף דוגמאות של תיקן פסים חום (תיקן הבתים) נפגשנו לסיור בבניין משרדים גדול במרכז הארץ אחרי שגילינו בו נגיעות מרשימה של תיקן זה. קומה שלימה נגועה בתיקן פסים חום – פשוט תענוג 😊 הנחנו מדבקות, אספנו תיקים ואפילו תפסנו כמה פרטים חיים…"
דרור: "את תהלוכן האורן הצלחנו להשיג ברמה של פרטים חיים תוך התמודדות לא קלה עם השערות הצורבות. לשם כך מצאנו בתחילת העונה (כשבועיים לפני חג הפסח) זחלים שירדו להתגלם בקרקע, קטפנו 2 קינים חיים ומלאים זחלים, ואף בנינו כלוב להתגלמות במטרה להשיג גלמים ובוגרים. זה היה קשה, טיפה מסוכן (סולם ומסור חשמלי בגובה…) ובעיקר שורף בידיים ובפנים וכו' אבל היה שווה. השגנו זחלים רבים והיום אנו יכולים ללמד בצורה הכי ברורה איך להבדיל בבחינה בין זחל של התהלוכן לזחל של דובון הקורים. האמת שבחיים האמיתיים זה פחות נדרש כי את התהלוכן נפגוש רק בסמוך לעצי אורן ורק בתקופה מסויימת ואילו את הדובון נפגוש רק על הקרקע ולא בדיוק באותה התקופה. אבל בבחינה נותנים לתלמידים את אחד המינים (תהלוכן או דובון, כשהו משופד על סיכה בלי כל סיפור הרקע… ותלמידים רבים נכשלו בשאלה זו כי הזחלים באמת דומים מאוד. היו חוויות נוספות ומגבשות בדרך אבל העיקר הוא שאחרי עמל רב יש לנו ביד היום חוברת זיהוי מעולה ללימוד ואנו מופתעים בכל פעם מחדש מרמת הביקוש הגבוהה גם בקהלים חדשים".
מה הכי עוזר לתלמידים לעבור בחינה?
שגיא: "הכי נכון זה לשלב יחד את 2 הדברים: ללמוד את החוברת יחד עם התבוננות באוסף החרקים האמיתיים. כלומר, תוך שימוש בזכוכית מגדלת ופנס מצד אחד והבוננות בכל חרק מקרוב בהגדלה, ומצד שני לימוד אותו החרק מהספר וזיהוי המאפיינים הייחודיים שלו בתוספת המידע החוקי לגביו. זה מה שאנחנו עושים עם תלמידים בשיעורים פרטיים וברוך ה' זה מביא הצלחה בבחינות".
מה יש בספר?
דרור: "בספר תמונות צבעוניות של כל המזיקים שמדביר צריך לדעת לזהות, כולל סימנים ספציפיים לזיהוי נכון (חשוב בעבודה מול לקוח). מבין המזיקים שבספר ניתן למנות: תיקנים, זבובים, נמלים, צרעות ודבורים, חיפושיות ועשים מזיקי מזון ועץ בדים וכו', פרעושים, פשפשים, פסוקאים, עכבישים, רבי רגל ונדלים, חלזונות, חולדות, עכברים ושאר המכרסמים ועוד; בנוסף תמונות גם של מיני חרקים ופרוקי רגליים שאינם מזיקים; הדרכה לקראת הבחינה; חלוקת כל המזיקים לפי נסיבות ההדברה המותרות; הכרת הדרגות השונות של המזיקים, ועוד".
תוכניות לעתיד?
שגיא: "להמשיך ולשפר את המוצר ואולי אפילו לייצר גרסה מיוחדת לילדים, במטרה לעודד סקרנות ולהפחית חרדה מחרקים. תקופת הילדות היא הזמן לפתח חיבה טבעית לחרקים בקרב ילדים צעירים שזה עתה למדו לקרוא ואנחנו מקווים להצליח גם בפרוייקט הזה".
ד”ר שגיא גבריאל- אנטומולוג, משמש כיום בתפקיד ראש מדור הדברה בצה”ל. שימש קרוב לעשור באגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה בין השאר בתפקיד ראש תחום הדברה. מרכז ומרצה בקורסי הדברה.
דרור יצחקוב- הנדסאי חשמל, מדביר וחובב חרקים מושבע. לימד קבוצות תלמידים זיהוי חרקים לקראת בחינה.